Dordrecht

inhoud nieuwsbrief

 

Klik op de  groene linken voor alle details en informatie. We hopen je binnenkort te zien bij een van onze groene activiteiten! 

 

 

 

 

 


Uit de bestuurstuin

Graag wil ik mij aan jullie voorstellen als de nieuwe voorzitter van Groei en Bloei, Els Chrispijn-de Jong. Velen van jullie kennen mij wellicht al als webmaster, een rol die ik sinds 2017 met veel plezier vervul. Het begon allemaal tijdens een bloemschikavond, waar ik werd gevraagd om wat foto's op de website te plaatsen. Al snel bleek dat dit ook inhield dat ik verantwoordelijk werd voor het bijhouden van de hele website. Hoewel dit veel werk met zich meebrengt, vind ik het nog steeds ontzettend leuk om te doen.

Dit jaar nam onze voorzitter, Marijke, afscheid. Ze besloot meer vrije tijd te willen en droeg haar taken over. Het vinden van een nieuwe voorzitter was even een uitdaging, maar uiteindelijk heb ik besloten ervoor te gaan. Het combineren van het voorzitterschap met het onderhouden van de website is een flinke klus, maar ik sta volledig achter deze keuze.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog moet wennen aan het feit dat Marijke zo'n uitgebreid netwerk had binnen de groene sector en met iedereen bekend was. Dat is iets waar ik nog in moet groeien. Desondanks vind ik het geweldig om voorzitter te zijn in een team van enthousiaste medebestuursleden. Samen gaan we er alles aan doen om Groei en Bloei bruisend en bloeiend te houden.

Ik kijk ernaar uit om jullie allemaal te ontmoeten en samen verder te bouwen aan onze vereniging!

Met vriendelijke groet,

Els Chrispijn-de Jong


17 mei bezoek tuin van Arianne Blonk, in Hoog-Zwaluwe

Ontdek de Tuin van Arianne: Een Groene Oase in Hooge Zwaluwe

Sinds mei 2015 heeft Arianne haar thuis gevonden in Hooge Zwaluwe, waar ze een prachtige tuin van maar liefst 1000m2 heeft gecreëerd.

De afgelopen vier jaar heeft Arianne de bestaande tuin grondig gerenoveerd, met oog voor biodiversiteit en duurzaamheid. Wat kun je verwachten in deze groene oase?

  • Meerdere borders met vaste planten: Geniet van een kleurrijk spektakel van bloemen en bladeren.
  • Diverse rozen en clematissen: Laat je betoveren door de geur en schoonheid van deze klassieke tuinplanten.
  •  Moestuin met Engelse kas: Ontdek waar jouw voedsel vandaan komt en bewonder de prachtige constructie van de Engelse kas.
  • Fruitbomen: Pluk je eigen fruit rechtstreeks van de boom en proef de puurheid van de natuur.
  • Schaduwhoek met groenblijvende heesters: Vind verkoeling en rust onder het bladerdak van deze groene oase.
  • Pluktuintje: Laat je inspireren door de kleurrijke bloemen en creëer je eigen boeket.

In de tuin van Arianne wordt ecologisch getuinierd, wat betekent dat er gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen, geen gif wordt gebruikt en de natuurlijke kringloop wordt gestimuleerd. Hierdoor vind je een overvloed aan insecten, vogels en andere dieren die de tuin hun thuis noemen.

17 mei gaan we op bezoek bij de Tuin van Arianne Blonk, kosten € 3,50 dit is incl. kopje koffie/thee. We worden om 19.00 uur verwacht. 

Wilt u mee naar deze prachtige tuin mail dan naar Marieke: leden.groeidordt(at)gmail.com

Laat je inspireren en geniet van de rust en schoonheid van de natuur in de Tuin van Arianne!

 

 


Elke woensdag in mei van 10-12 u tuin onderhoud met een kopje koffie

Beste tuinliefhebbers,

We hebben jouw hulp nodig om de tuin van de Volière bij te houden! Samen kunnen we deze groene oase nog mooier maken en ervoor zorgen dat het een plek wordt waar we allemaal van kunnen genieten.

We starten om 10:00 uur en gaan door tot 12:00 uur, elke even week. Tuingereedschap is aanwezig, dus je hoeft alleen maar je enthousiasme mee te brengen. Iedereen is welkom, of je nu een ervaren tuinier bent of gewoon zin hebt om een handje te helpen.

Kom en sluit je aan bij ons team om de tuin van de Volière te laten bloeien! Samen kunnen we echt een verschil maken.

Met groene groeten,

Team Groei en Bloei- Dordrecht

 

Tuin van de Volière


Weekend van de natuur 31mei, 1 juni, 2 juni

Weekend van de Natuur: Beleef de Natuur in Dordrecht!

 

Op 31 mei, 1 en 2 juni bundelen verschillende groene organisaties in Dordrecht, samen met de gemeente, hun krachten voor het Dordtse Weekend van de Natuur. Gedurende dit weekend staat de prachtige natuur van het Eiland van Dordrecht centraal, met een gevarieerd programma vol activiteiten die Dordtenaren uitnodigen om de natuur van dichtbij te ervaren.

Activiteiten van IVN Dordrecht:

zaterdag 01 juni 2024, 06:00 - 08:00  
  Hoor de Nachtegaal in de Elzen 
  Ervaar de magie van het vroege ochtendgezang tijdens de Publieksexcursie Viersprong De Elzen.

Zondag 02 juni 2024, 11:00 - 15:00
  Duurzaamheidsmarkt  
  Ontdek duurzame initiatieven en producten op de Duurzaamheidsmarkt in het hart van Dordrecht.

zondag 02 juni 2024, 10:45 - 13:00
  Publieksexcursie Geveltuinen- en muurplantenwandeling  
  Verken de verborgen groene schatten van Dordrecht tijdens deze bijzondere wandeling.

Er zijn nog meer veel activiteiten in Dordrecht: zie programmakrant hieronder 

Het Weekend van de Natuur is meer dan alleen een evenement; het is een oproep tot actie voor het behoud en de bevordering van biodiversiteit op het Eiland van Dordrecht. Een rijke variatie aan planten en dieren is niet alleen cruciaal voor ons klimaat, maar ook voor een gezonde leefomgeving voor zowel mens als natuur.

De natuur staat onder druk, niet alleen in Dordrecht maar overal in Nederland. Door samen te komen en deel te nemen aan deze activiteiten tonen we onze betrokkenheid en geven we de natuur de aandacht die ze verdient. Laten we samen werken aan een groenere toekomst voor Dordrecht!

Programma weekend van de natuur PDF

Klik op de bovenstaande link voor het programma krantje voor het hele weekend in heel Dordrecht.

Scan deze QR-code voor nog meer info

31 mei feestelijke opening van het weekend van de natuur

Standslandbouwkas de Oude Beer 

Uitnodiging: 31 mei Opening Biodiversiteit Weekend  17.00 uur tot 20.00 uur.

Beste vrienden van de natuur,

Met groot genoegen nodigen wij u uit voor de feestelijke opening van het Biodiversiteit Weekend bij **Stadslandbouwkas De Oude Beer**.

Kom en vier met ons de rijkdom van de natuur terwijl we samen genieten van heerlijke vegetarische en veganistische gerechten die door jullie, onze gewaardeerde gasten, worden meegebracht.

Datum: 31mei 2024

Tijd: 17:00 - 20:00 uur

Het belooft een avond vol plezier te worden met:

Muzikale optredens van o.a. de Loeve brothers met live muziek

Een buffet met vegetarisch en veganische maaltijden en hapjes. 

Verlotingen  met verrassende prijzen

En nog veel meer verrassingen

Iedereen is welkom om deel te nemen aan dit feest van duurzaamheid en gemeenschap. Laten we samen de diversiteit van het leven vieren!

We hopen u te mogen verwelkomen op dit speciale evenement.

you tube filmpje over de Stadlandsbouwkas de Oude Beer


1 juni op de parkeerplaats vd Volière. Gezellige stekken, planten en zadenruilbeurs

Ontdek onze gezellige stekken-planten en zadenruilbeurs op 1 juni, rechtstreeks vanuit de kofferbak of fietstas! Kom langs bij de parkeerplaats bij de Volière en verken een scala aan plantjes, inclusief kleine exemplaren van Florensis die te koop zijn. Geniet van een heerlijk kopje koffie, thee en lekkers tussen 10:00 en 12:00 uur, en maak er een gezellige ochtend van!

Deze activiteit valt samen in het Weekend van de Natuur, dus de perfecte gelegenheid om te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Voor de kinderen hebben we leuke knutselactiviteiten gepland, waarbij ze aardewerken potjes kunnen versieren en zonnebloemen kunnen zaaien of zelfs een oorwurmpotje kunnen maken.

Kom langs op:  
De Volière, Adjudant H.P. Kosterstraat 5, 3313 AM Dordrecht, vanaf 10.00 uur tot 12.00 uur. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen voor een gezellige en groene ochtend!


2 juni Geveltuin- en muurplanten wandeling. Verzamelen bij het Ary Schefferstandbeeld

Ontdek de verborgen groene schatten van Dordrecht tijdens onze geveltuinen- en muurplantenwandeling op 2 juni!  We vertrekken om 11:00 uur en verkennen samen tot 13:00 uur de prachtige geveltuinen en muurplanten van onze stad. Deze wandeling is voor iedereen toegankelijk en helemaal gratis. 

Ontdek hoe groen onze stad echt is en laat je inspireren door de mooie planten die onze gevels en muren sieren. Vergeet niet je wandelschoenen aan te trekken en je camera mee te nemen voor wat mooie kiekjes onderweg!

We kijken ernaar uit om samen met jou op ontdekkingstocht te gaan! 

Verzamelen bij het beeld van Ary Scheffer. Adres: Wijnstraat 241, 3311 BV Dordrecht


Fotograferen met je mobiele telefoon deel 2

Beste leden,

Afgelopen zondag hebben we met veel plezier onze workshop "Fotograferen met je mobiele telefoon" afgesloten in het prachtige Wantijplantsoen. We verzamelden op de parkeerplaats van het restaurant, klaar om onze fotografische vaardigheden te testen tijdens een wandeling door het park. We hadden twee opdrachten op de agenda staan: het maken van een landschapsfoto en een macrofoto. Gelukkig bood het park meer dan genoeg inspiratie met zijn diverse flora en fauna.

Het Wantijplantsoen zelf bleek ook een ware parel voor de lens te zijn, met zijn fotogenieke landschappen. Na onze wandeling kwamen we samen in het Wantijpaviljoen, waar we onder het genot van een hapje en drankje elkaars gemaakte foto's bewonderden. Het was prachtig om te zien hoe iedereen zijn eigen unieke kijk op de wereld vast wist te leggen.

De workshop was niet alleen leuk, maar ook ontzettend leerzaam. Daarom hebben we besloten om nog een derde deel aan de workshop toe te voegen, dit keer gericht op fotobewerking. Na de grote vakantie zullen we een datum prikken voor deze vervolgsessie. Ook willen we jullie alvast attenderen op de start van een nieuwe workshop "Fotograferen met je mobiel" deel 1, die begint op 11 september. Mocht je interesse hebben om hieraan deel te nemen, geef je dan alvast op: groeidordt(at)gmail.com

We kijken ernaar uit om samen met jullie verder te gaan op dit fotografische avontuur.

Met vriendelijke groeten,

Trudie en Els


Tip: De Wildert, 4 en zondag 5 mei staan de bloeiende Rhododendrons en Azalea's

Beste tuinliefhebbers,

Komende zaterdag 4 en zondag 5 mei staan de bloeiende Rhododendrons en Azalea's centraal tijdens de Rhododendron dagen bij De Wildert Tuin en Vijvers. Laat je betoveren door de prachtige bloemen in allerlei kleuren! Omdat de bloeiperiode kort is, is dit het perfecte moment om te genieten van hun schoonheid. Ontvang tevens deskundige uitleg over verzorging en verschillen tussen Rhododendrons en Azalea's. Je vindt De Wildert Tuin en Vijvers aan de Wildertstraat 11 in Oud Gastel. De tuin is beide dagen geopend van 12.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis. Meer informatie vind je op www.de-wildert.nl. We hopen je daar te zien!


De groene agenda mei 2024

Beste natuurliefhebbers,

Welkom bij de Groene Agenda van mei 2024!

Stap met ons de natuur in en geniet van het prachtige voorjaar. Deze maand biedt volop mogelijkheden om de natuur op het Eiland van Dordrecht te ontdekken en te beleven.

Ontdek wat er te doen is en meld je aan voor onze natuuractiviteiten via de websites van de organisatoren. 

Wil je ook een natuuractiviteit in onze agenda opnemen? Stuur dan jouw informatie naar Groene.Agenda.Dordrecht@gmail.com en wie weet zie je jouw activiteit binnenkort terug in onze agenda!

Laat ons samen de schoonheid van de natuur ontdekken en beleven!  Klik op deze link " de Groene Agenda "voor alle data

Met groene groeten,

Het team van de Groene Agenda


Nieuwe bestuursleden gezocht!

Beste groenliefhebbers,

Het is tijd om ons gezellige team compleet te maken en we hebben jou nodig! Wil jij deel uitmaken van ons Groei en Bloei-team in Dordrecht en bijdragen aan een groenere samenleving? Dan is dit je kans!

Over Ons: Groei en Bloei Dordrecht is toegewijd aan het bevorderen van liefde voor groen. Of het nu gaat om tuinieren, bloemschikken of het creëren van groene oases op balkons en daken, wij geloven dat groen een beleving is die overal tot uiting kan komen. We organiseren lezingen, workshops en nemen deel aan groene initiatieven in de regio Dordrecht.

Wie Zoeken We: We zijn op zoek naar gepassioneerde individuen die onze missie willen ondersteunen. Ervaring in tuinieren of bloemschikken is welkom, maar vooral een hart voor groen is wat we zoeken.

Wat Doen We:

  • Organiseren van lezingen over tuinieren en groene initiatieven.
  • Workshops voor zowel beginners als ervaren groenliefhebbers.
  • Deelnemen aan groene initiatieven om onze regio te vergroenen.

Hoe Kun Jij Helpen: Word lid van ons bestuur en help ons bij het organiseren van evenementen, het promoten van groene initiatieven en het delen van jouw passie voor groen met onze gemeenschap.

Interesse? Meld je aan! Stuur een e-mail naar groeidordt(at)gmail.com en vertel ons waarom je ons team wilt versterken. Samen kunnen we onze liefde voor groen verspreiden en een positieve impact hebben op onze gemeenschap.

Volg ons op:

Doe mee met Groei en Bloei Dordrecht en laten we samen een groenere toekomst creëren!

Groene groeten,

Het bestuur van Groei en Bloei Dordrecht groeidordt(at)gmail.com