Dordrecht

Gif in vogelvoer

Alleen het biologische zadenmengsel van Vogelbescherming is gifvrij en bevat geen meetbare resten van bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van Pesticide Action Network (PAN). Deze organisatie heeft negen merken vogelvoer steekproefsgewijs laten onderzoeken op bestrijdingsmiddelen. Acht andere monsters bevatten wel resten hiervan, zoals insecticide en een antischimmelmiddel. In het niet-biologische zadenmengsel van Vogelbescherming werd een lage concentratie van een hulpstof van insecticide gevonden. Dit is niet geregistreerd als bestrijdingsmiddel. Wat de gevolgen zijn voor vogels als ze dit voer eten, is nog onduidelijk. Hiervoor is meer onderzoek nodig en Vogelbescherming gaat dat versneld laten uitvoeren.

Gif in de natuur

Vogelbescherming vindt de resultaten van het onderzoek zorgwekkend. Voor mensen die willen helpen om vogels te beschermen, is het vervelend en verwarrend dat er veel soorten voer in omloop zijn die niet goed zijn voor vogels. Vogelbescherming vindt het belangrijk dat er meer onderzoek gedaan wordt. Gif is overal aanwezig in onze leefomgeving. Het kan in de grond zitten of via de lucht verspreiden. Helaas krijgen vogels die hun voedsel zelf in de natuur vinden ook gif binnen. Onze natuur is niet gifvrij, zelfs niet in grote natuurgebieden. We maken ons daar grote zorgen over en blijven ons inzetten voor een gifvrije leefomgeving.

Gifvrij vogelvoer

Ons biologische strooivoer kwam als enige goed uit de test en is vrij van bestrijdingsmiddelen. Vogelbescherming roept ook andere verkopers van vogelvoer op om te kiezen voor gifvrij vogelvoer. Alleen samen kunnen we zorgen voor een gezonde toekomst voor vogels en mensen.

Vogelvriendelijke omgeving

De beste manier om vogels aan voedsel te helpen is het verbeteren van hun leefgebied. Vogels houden van een gevarieerde tuin met inheemse planten en struiken, bessen, insecten, een lapje gras en liefst niet al te netjes.

Meer info:  Vogelbescherming