Dordrecht

Nieuwsbrief februari 2023

* 8 februari Inzaaiactie bloemenlint aan de Baanhoekweg; wie helpt er mee? 

* 8 februari Valentijnsbloemschikken

* 9 februari 2e biodiversiteitlezing

* 25 februari snoeiworkshop

Uit de bestuurtuin

Vorige maand hebben wij tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst met elkaar veel ideeën voor leuke activiteiten op een rij gezet. We gaan een goede tijd tegemoet met excursies en workshops, waarvan we denken dat die in de smaak zullen vallen.

Wij hebben voor de maand februari vier activiteiten op het programma staan:

*Bloemschikken

 'Zeg het met bloemen' en dit Valentijnsbloemstuk spreekt voor zichzelf! Op woensdagavond de 8e staat dit bloemstuk op het programma tijdens onze gezellige bloemschikavond. Je kunt kiezen uit het hart of de schaal met hart. Zo gaan we met een fleurig stuk naar huis.

Adres: de Volière, Adjudant H.P. Kosterstraat 5, 3313 AM Dordrecht, aanvang 19.30 uur  Meer info:https://dordrecht.groei.nl/uitnodiging-valentijnsworkshop-2-1

* Bloemenlint zaaien op 8 februari 9.30 uur 's Morgens gaan we met een aantal vrijwilligers aan de Baanhoekweg een bloemenlint inzaaien en plantjes erbij planten. Het zijn inheemse plantjes, die het bloemenlint gaan versterken en zo de weg door de Staart gaan verlevendigen naar de Biesbosch. Zo komt de natuur een beetje meer de stad in. Neem je plantschepje mee en kom ook naar de Volière om 9.30 uur. Wij maken er met zijn allen een gezellige ochtend van!

*Winterlezing 2: Meebewegen met de natuur

 Op 9 februari is de 2e winterlezing aan de beurt. Vorige maand ging het over biodiversiteit en over de zeldzame dieren die op ons eiland gevonden zijn zoals de rode zandbij. Deze lezing gaat over Meebewegen met de natuur en de rol van het waterschap hierbij. Water hebben wij af en toe in overvloed en soms ook veel te weinig. Welke planten en bomen zet je dan in de tuin en welke maatregelen kunnen wij zelf nemen om de wateroverlast te voorkomen?

Adres: de Volière, Adjudant H.P. Kosterstraat 5, 3313 AM Dordrecht, aanvang 19.30 uur

*Workshop snoeien, geef je op voor 20 februari!

Op 25 februari hebben wij aan volkstuinvereniging de Kringloop gevraagd of zij een workshop snoeien voor ons willen organiseren. Neem zelf een snoeischaar mee en onder leiding van Sylvia Eggermont kunnen wij zien welke takken je moet snoeien en welke knoppen vrucht zullen dragen. Ook kun je met vragen over je eigen boom bij haar terecht.

Het gaat een gezellige en leerzame ochtend worden.

Wij hopen u weer te ontmoeten bij een van deze activiteiten.

Alle activiteiten vinden doorgang bij voldoende deelnemers.https://dordrecht.groei.nl/activiteiten/cursus-snoeien-25-2-bij-de-kringloop Tips:

Open dagen An Fallinger Collectiehouder sneeuwklokjes

600 soorten sneeuwklokjes zijn op 17, 18 en 19 februari en op 24 en 25 februari en op 3 en 4 maart 2023 te bewonderen in Dordrecht bij An Fallinger. Binnenkort is het weer zover. 

Zij deelt haar liefde voor sneeuwklokjes graag met anderen en houdt elk jaar open dagen in haar grote tuin waarnaast sneeuwklokjes ook bijzondere mooie ,kleurrijke helleborussen te zien zijn. De open dagen trekken altijd veel binnenlandse- en buitenlandse bezoekers.

Adres: Rijksstraatweg 100, 3316 EH, Dordrecht. Tel 06- 42193621. Mail voor meer informatie naar a.fallinger(at)gmail.com

Openingstijden 10 -16 uur. Entree bedraagt 2 euro p.p. Contant te betalen. Er is geen pinautomaat aanwezig.

Kijk eens in Dordt Centraal naar de Groene Agenda  aan het begin van iedere maand. Er staan allerlei tips in van buitenactiviteiten waar je aan kunt deelnemen.

Tip 3: Heeft u kofieprut, kaneel en bruiswater?  Kijk eens op de site bij groeninfo wat je met een  deze ingrediënten kunt doen om planten beter te laten groeien. Ook goed voor kamerplanten!

 https://dordrecht.groei.nl/nieuwe-leden-actie/tip-3-tip-3-koffie-kaneel-en-bruiswater

Voor meer informatie kunt u kijken op onze website: https://dordrecht.groei.nl/activiteiten

of facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057496726169

Onze mailadressen:

Voorzitter: Marijke Hubers  voorzitter.groeidordt(at)gmail.com

Vice voorzitter en webmaster: Els Chrispijn  groeidordt(at)gmail.com

Secretaris: Jeanne Steeghs secretariaat.groeidordt(at)gmail.com

Penningmeester: Kim Schelvis  penningmeester.groeidordt(at)gmail.com

2e penningmeester en ledenadministratie: Marieke Schouten leden.groeidordt@gmail.com