Dordrecht

Flyer van IVN en G&B- Dordt over de lezingen over het thema biodiversiteit

!Vrijwilligers gevraagd voor de tuin bij de Volière!

  • 1 september bloemschikken

  • 14 september Lezing Biodiversiteit

  • 25 september Amstelwijckdag

  • Fotowedstrijd thema: Zomer

  • Vraag en aanbod

  • Aanbieding voor leden

  • Aanbieding lidmaatschap zie www.dordrecht.groei.nl

Uit de bestuurstuin

 

De herfst lijkt al bijna weer zijn intrede te doen. Het is fris en ik zie de haagbeuk verkleuren en ook de fruitbomen in mijn tuin beginnen het blad te laten vallen.Mijn appeloogst is prima; na de kersen, bessen en de pruimen staan nu de appels te glimmen. Dat wordt weer appeltaart bakken!

U heeft natuurlijk ook veel te doen in de tuin. Door het vochtige weer is alles  goed gaan groeien en de slakken.....daar wil ik niets over kwijt, die vonden het vast een fijne zomer.

De corona is bijna niet meer weg te denken uit onze samenleving, maar wij gaan toch ,weliswaar voorzichtig, een start maken met onze activiteiten.

Het werken aan de tuin bij de Volière nu echt beginnen. Er is een grote hoeveelheid grond geleverd en Aasta heeft het tuinontwerp iets aangepast. Nu kan de tuinaanleg beginnen. Op onze site staat uitgebreide informatie over het project.

Het is leuk als ook van Groei&Bloei mensen een woensdagochtend meewerken om er een mooie tuin van te maken.

Onderstaande foto's laten het ontwerp zien.

Als tuin- en plantenliefhebber bent u natuurlijk ook belangstellend naar wat er in onze stad en de verschillende wijken gebeurt. Er wordt adoptiegroen op de brede stoepen aangelegd, er kunnen geveltuinen gemaakt worden, de bermen worden gemaaid, maar wanneer en waarom juist dan? En wat gebeurt er met de ontwikkeling van de Spoorzone?  Hoe zit het met de bijen en andere insecten? Allemaal vragen waarvan we er soms het fijne niet van weten, maar waar vaak wel een plan achter zit.

IVN en Groei&Bloei organiseren in samenwerking met de gemeente dit jaar 4 lezingen over het thema biodiversiteit. De eerste is op 14 september.

 

We hebben deze maand 3 activiteiten:

Op 1 september gaan we van start met het bloemschikken onder leiding van Marga Dokman bij de Volière, Adjudant H.P. Kosterstraat 5 in Dordrecht, aanvang 19.30 uur.

 

Op 14 september hebben wij in samenwerking met het IVN een lezing over biodiversiteit. De locatie is wijkcentrum de Gravin, Vijverlaan 1002 in Dordrecht, aanvang 20.00 uur. Spreker is Sjoerd Dirk Fiaschi-van der Est, stadsecoloog. Onderwerp: 'Een biodivers Dordrecht'.

Toegang is voor leden van IVN, KNNV en Groei & Bloei gratis. Voor niet-leden kost het 5 euro.

 

Op zaterdag 25 september is er een Amstelwijckdag, georganiseerd door Weizigt NME en ook Groei&Bloei is daarbij aanwezig van 11.00 tot 15.00 uur aan de Smitsweg 1. Kom gerust ook kijken.

 

En alvast een voorproefje van de maand oktober: op 2 oktober organiseren wij weer een planten, stekken- en zadenruilbeurs vanuit de kofferbak op de parkeerplaats van de Volière. We starten om 10.00 uur. Ook zijn er weer kleine plantjes van Florensis te koop.

 

Fotowedstrijd Zomer

Op dit moment is de natuur prachtig om met je telefoon of camera de zomer vast te leggen. Doe ook mee en stuur 1, 2 of 3 foto's in op info(at)dordrecht.groei.nl   tot eind september.

Biodiversiteit

 

In de vorige nieuwsbrief stond al iets over de werkgroep biodiversiteit.Een groene omgeving is goed voor mens en dier en ook op het Eiland van Dordrecht willen we de biodiversiteit, de natuur dus meer kans geven. Er is sprake van meer nieuwbouw en vaak moet daar een park of een stuk groen voor wijken. Daarom zijn tal van mensen van de gemeente en vanuit allerlei groene organisaties begonnen met het kijken hoe we de natuur in onze buurt en stad weer een extra kans kunnen geven, want wij hebben gezien in coronatijd hoe belangrijk de natuur en het wandelen erin kan zijn.

De natuur kan een berm, een dijk, een stuk boerenland en zeker ook onze tuin zijn. Het gaat dus over natuur voor ons en van ons!

 

De lezingencyclus over het thema biodiversiteit!

De avonden worden gehouden in Wijkcentrum de Gravin, Vijverlaan 1002, 3319 PK Dordrecht en starten om 20.00 uur. Opgeven kan bij penningmeesterIVNDordrecht(at)gmail.com  Vermeld uw lidmaatschapnummer. Niet leden 5 euro per avond, over te maken NL73INGB0005233796 ovvBiodiversiteitlezing + datum.

Wijkcentrum de Gravin hanteert volgende coronaregels: u dient een vaccinatiebewijs of recent neagatief testresultaat te kunnen tonen. Als dit niet lukt, is een mondkapje verplicht. 

Consumpties zijn voor eigen rekening, pinbetalingen zijn mogelijk.

 

Elke lezing begint om 20.00 uur.  Het programma is als volgt:

14 september

Naar een biodivers Dordrecht

 

Sjoerd-Dirk Fiaschi- van-der- Est, stadsecoloog

12 oktober

Trends in Biodiversiteit:

Hoe kunnen waarnemingen helpen?

Sander Terlouw, natuur-en vogelwacht

2 november

Biodiversiteit en ecologie op het eiland van Dordt

Tim Breur, ecoloog

7 december

Biodiversiteit in je eigen tuin

 

 Marie-José Meertens, tuinambassadeur

Tuinmoment op Dubbeldam

Misschien heeft u ook gelezen dat er in Dubbeldam een aantal tuineigenaren met een leuk initiatief zijn gekomen om hun tuin open te stellen. Ik ben er een kijkje gaan nemen bij Martine in haar mooie tuin. Mocht je het ook leuk vinden om de tuinen te gaan bezoeken, maak dan een afspraak  bij de coördinator van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur op telefoonnr. 06 227 323 94.

 

Vraag en aanbod

Op onze website staat de rubriek: Vraag en Aanbod.  Als je je aanmeldt dan kun je iets aanbieden wat je over hebt of kijken of iemand een prachtige plant of stekje heeft.  Zo hoeft tuinieren niet al te kostbaar te zijn. Meld je aan bij vraagaanbod.groeidordt@outlook.com

Voor meer informatie kunt u kijken op onze website:  dordrecht.groei.nl/ activiteiten

 of facebook: www.facebook.com/Groei-Bloei-Dordrecht-750801841719006/

Aanbieding tot 15 september voor leden

Het geschenk bij de Zomeractie 2021 is een Metallo snoeizaag met holster, een mooie stevige zaag waarmee je takken en stammen tot 12,5 cm moeiteloos doorzaagt.  Deze zaag is tegen inkoopsprijs voor de bestaande leden beschikbaar. De adviesprijs is € 43,80, maar bij bestellingen via de afdeling betalen je slechts € 25,- per zaag.

Stuur je bestelling naar info@dordrecht.groei.nl

Aanbieding voor het lidmaatschap: kijk hiervoor op de site: www.dordrecht.groei.nl

Onze programma voor september t/m december 2021

Wanneer

Tijd

Wat

Waar

1 september

19.30

Bloemschikken

De Volière

14 september

20.00

Lezing Stadsecoloog

De Gravin

25 september

11.00-15.00

Informatiemarkt

Smitsweg 1

2 oktober

10.00-12.00

Plantenruilmarkt

De Volière

12 oktober

20.00

Lezing Vogelwacht

De Gravin

13 oktober

19.30

Lezing Trompenburg

De Volière

23 oktober

14.00

Rondleiding

Trompenburg

2 november

20.00

Lezing ecoloog

De Gravin

10 november

19.30

Bloemschikken Herfst

De Volière

7 december

20.00

Lezing Tuinambassadeur

De Gravin

15 december

 

Bloemschikken Kerst

De Volière

Mail adressen van het bestuur en belangrijke adressen en telnr.

 

Voorzitter: Marijke Hubers  voorzitter.groeidordt(at)gmail.com

Vice- voorzitter en webmaster: Els Chrispijn  groeidordt(at)gmail.com

Secretaris: Jeanne Steeghs secretariaat.groeidordt(at)gmail.com

Penningmeester: Kim Schelvis  penningmeester.groeidordt(at)gmail.com

2e penningmeester en ledenadministratie: Marieke Schouten leden.groeidordt@gmail.com       

Foto's insturen wedstrijd:    info(at)dordrecht.groei.nl     

Heeft u plantjes of zaadjes: vraagaanbod.groeidordt(at)outlook.com        

Inschrijven voor de  lezingencyclus over het thema biodiversiteit:   info(at)dordrecht.groei.nl   

Tuinmoment op Dubbeldam bel: tel 06 227 323 94