Groentips & Groeninfo

Recepten lezing Kleinfruit: jam en gelei van fruit uit eigen tuin

 

 

Recepten lezing  Marie José Meertens. 


Kleinfruit:  jam en gelei van fruit uit eigen tuin


De jam is te bereiden met elke gewenste hoeveelheid suiker en pectinepoeder (1 zakje/kg fruit). Geleipoeder van Van Gilse bevat conserveermiddel.
Marmello Jammakers bevatten geen conserveermiddel en zijn te koop in twee variaties. Een om te gebruiken met suiker: 50 gr- 800gram per kg fruit, een om te gebruiken zonder suiker of met suikervervangers naar keuze.

 Met geleisuiker (1 kg geleisuiker /kg fruit) of  geleisuiker speciaal (500 gram /1250 gr fruit)  maak je ook heerlijke jams.

 Goede vruchtencombinaties voor jam enz.:  

Aardbeien met rabarber, met rode bessen, met rode kruisbessen

Aardbeienjam met 10-20% rode bessensap   

4 vruchten: aardbeien, bessen kersen,frambozen in gelijke hoeveelheid  

Perzik met citroen ( sap van 2 citroenen per kg perziken)  

Perzik met framboos (gelijke hoeveelheden) 

Frambozen met bessen, rood of wit (gelijke hoeveelheden)  

Kiwi met groene kruisbes (40% kiwi /60% kruisbes of gelijke hoeveelheden) 

Kiwi met sinaasappel (2 stuks uitgeperst met vruchtvlees per kilo kiwi)  

Bramen met bosbessen, frambozen en aardbeien (bosvruchtenjam)   

Ananas met citrusfruit  

Vijgen met frambozen ( ¼ deel frambozen)   

Rode kruisbessen en frambozen in gelijke delen

Rode pruimen met een theelepel koekkruiden en een scheut port

 

Dessertsaus kruisbessen-aardbeien
Kruisbessen-aardbeien jam

 Ingrediënten:1 kg rode kruisbessen 500 gram aardbeien sap van 2 citroenen sap van 1 sinaasappel 1 kg geleisuiker 4 eetlepels whisky  

Werkwijze: Meng de vruchten door elkaar in een ruime pan, plet ze met een pureestamper en voeg de suiker er aan toe. Kook de vruchten gaar in 4 minuten, laat nog een minuut bruisend koken en schuim eventueel af. Roer de whisky er door. Dit recept kan ook gebruik worden voor jam. Gebruik dan 650 gram kruisbessen en 350 gram aardbeien.  

Perenconfiture met druivensap 

Ingrediënten: 700 gram peren(schoongemaakt gewicht), 800 gram suiker   3 dl rood druivensap sap van 2 citroenen, 1 zakje Marmello (met suikervariant)

Werkwijze:  Peren vermengen met de helft suiker, enige tijd (liefst een nacht) laten intrekken.  Marmello mengen met de rest van de suiker. Peren in ruime pan met citroensap en druivensap aan de kook brengen. Even door laten koken tot fruit echt zacht is. Restant van de suiker (met de Marmello er in)al roerend toevoegen.  Nog  1 minuut doorkoken, potten vullen, afsluiten met schroefdop. Omkeren, min. 5 minuten, of pasteuriseren.

Tomaten/chili-jam (recept van Sarah Raven uit BBC Gardeners’ World Magazine)

Ingrediënten voor 2 potjes: 500 gram goed rijpe tomaten, zonder nat en pitjes, 4 tenen knoflook, 4 verse rode pepers, met of zonder pitjes (met geeft meer pittigheid),4-6 cm verse gember, geschild, in plakjes, 300 gram licht bruine basterdsuiker, 2 eetlepels Thaise vissaus, 100 ml rode wijnazijn

Werkwijze: Maakt de helft van de tomaten met de knoflook, pepers en de gember fijn in de keukenmachine, blender of met de staafmixer.
Doe het in een pan met dikke bodem en breng het aan de kook met de suiker, de vissaus en de azijn. Roer af en toe zachtjes door. Zet het vuur laag en laat verder sudderen.
Snijd de andere helft van de tomaten in kleine blokjes. Voeg deze bij de massa in de pan en laat op een heel zacht vuurtje inkoken tot ze donker is geworden en de dikte van jam heeft.
Doe de jam in met soda schoongemaakte potjes die je goed kunt afsluiten.
Bewaar de jam in de koelkast. De houdbaarheid is ongeveer 3 maanden.

Lekker bij koud en warm vlees, om jus wat meer smaak te geven en als extra smaakmaker bij nasi, bami, macaroni enz.

Stoofpeertjes jam

Ingrediënten: 1 kg stoofpeertjes,( geschild gewicht) in stukken gesneden, 300 - 400 gram suiker,
150 ml rode wijn, 150 ml water, zakje marmello (voor jam met suiker)  of andere pectinepoeder, 2 kaneelstokjes, 1 steranijs, biologische sinaasappel

Werkwijze: Rasp de schil van ruim de helft van de sinaasappel of trek er met een zesteur fijne sliertjes van. Schil de andere helft dun af, zonder wit.
Carameliseer 100 gram van de suiker in een ruime kookpan met dikke bodem.
Meng de wijn met het water.
Los de gecarameliseerde suiker op in wijn/watermengsel en voeg kaneelstokjes, steranijs en schil van de halve sinaasappel toe. Laat aan de kook komen.
Voeg de stukjes peer toe en laat zo lang zacht  koken tot de peer goed gaar is.
Stamp met een pureestamper alles fijn of zo je wil met de staafmixer.
Doe de rest van de suiker (max. 300 gr)  - 50 gram er bij en laat smelten. Roer de pectinepoeder door de 50 gram suiker en daarna dat mengseltje door de perenpuree.
Breng daarna aan de kook en laat ongeveer 2 minuten stevig doorkoken.
Schuim af en doe de jam in schone potjes.

 

Appelmarmelade

Ingrediënten: Ruim 1 kg appels (geschild en in kleine stukjes precies 1 kg), 500 gram geleisuiker  (of ½ zakje geleipoeder en ½ kg suiker), sap van 1 citroen, mespunt kaneel, beetje water, 2 volle eetlepels honing. Eventueel:klein glas rum of 100 gram rozijnen, geweld in water of rum.
Werkwijze: Schil de appels en snij ze in kleine blokjes of schijfjes. Breng de appels met het water  en citroensap aan de kook tot ze zacht zijn. Roer even door. Er mogen kleine stukjes in zitten!

 Meng (gelei)suiker (en eventueel de geleipoeder)er door en laat weer aan de kook komen. Meng naar smaak de kaneel er door en zo nodig de rozijnen. Kook 3 min. door.Roer er van het vuur af de honing (en de rum)  er door. Deze hoeveelheid is voldoende voor 3 normale jampotten. Vul de potjes tot aan de bovenste rand, draai de deksels er vast op en zet ze meteen op z’n kop om af te koelen.

Lekker op brood. Wanneer er geen rum in is verwerkt kan een beetje van deze marmelade ook heel goed bij gegrild varkensvlees worden gegeven.

Appel-Gemberjam

Ingrediënten: Ruim 1 kg appels (geschild en in kleine stukjes precies 1 kg), 500 gram geleisuiker  (of ½ zakje geleipoeder en ½ kg suiker), sap van 2 citroenen, mespunt gemberpoeder, beetje water, 2-3 volle eetlepels gehakte gekonfijte gember.

 Werkwijze: Schil de appels en snij ze in kleine blokjes of schijfjes. Breng de appels met het water  en citroensap aan de kook tot ze zacht zijn. Roer even door. Er mogen kleine stukjes in zitten!

 Meng (gelei)suiker (en eventueel de geleipoeder)er door en laat weer aan de kook komen. Meng naar smaak de gemberpoederdoor. Kook 3 min. door. Roer er van het vuur af de gehakte, gekonfijte  gember er door. Deze hoeveelheid is voldoende voor 3 normale jampotten. Vul de potjes tot aan de bovenste rand, draai de deksels er vast op en zet ze meteen op z’n kop om af te koelen.

Pruimen-sinaasappelmarmelade
Ingrediënten:

1kg pruimen (gewogen zonder pit), 2 grote of 3 kleine biologische sinaasappels, 1 citroen, 1pak (500 gr) van Gilse geleisuiker speciaal.
Werkwijze: Snij de pruimen in stukjes. Haal met een zesteur de schil van de schoon geboende sinaasappels OF schil heel voorzichtig het oranje deel van de schil zonder wit van de sinaasappels en snij het in heel smalle reepjes. Pers de sinaasappels en citroen uit en voeg sap en vruchtvlees aan de pruimen toe. Doe de schilletjes erbij en laat het fruit 4 min. koken. Doe de geleisuiker erbij en laat nog 1 min. flink doorkoken nadat alle suiker is gesmolten. Vul de potjes tot aan de bovenste rand, draai de deksels er vast op en zet ze meteen op z’n kop om af te koelen.

Kweegelei

Ingrediënten: 1,5 kg kweeën, 2 kaneelstokjes, 2 steranijs, sap van 1 citroen
1 kg Geleisuiker of 500 gr Geleisuiker Speciaal of 1 zakje pectinepoeder en suiker naar smaak.
werkwijze: Was de kweeën goed af en verwijder alle dons met keukenpapier. Haal de kroontjes en de steeltjes er af . De schil mag er aan blijven. Hak de vruchten in stukken. Zet het fruit op met de kaneel en de steranijs en zoveel water dat de vruchten net onder staan.
Laat de kweeën aan de kook komen en daarna ongeveer 2,5 uur heel zacht koken.
Wanneer het fruit goed gaar is, koel weg zetten tot de volgende dag.
De volgende dag het sap afgieten en door een puntzeef, sapdoek of koffiefilterzakjes filtreren.
De uitgekookte vruchten en kruiden mogen op de composthoop.

Zoete gelei : 3/4 l kweesap en 1 kg geleisuiker
Half zoete gelei: 3/4 l kweesap, een zakje pectinepoeder en suiker naar smaak
Halfzoete gelei (2): 1,1 l kweesap en een pak geleisuiker speciaal. Deze gelei is wat zachter.

Laat de suiker oplossen in het sap en breng dit eventueel samen met de geleipoeder aan de kook.
Kook 4 minuten door. Vul de potjes tot aan de bovenste rand, draai de deksels er vast op en zet ze meteen op z’n kop om af te koelen.

Kwee-citrus gelei

Ingrediënten: 1/2 l kweesap ( zie bovenstaand recept), sap van 2 sinaasappels en twee citroenen, samen 250 ml
Voor zoete gelei: 1 kg gelei suiker (kilopak Van Gilse)
Voor minder zoete gelei: 1 zakje pectinepoeder en 400 gram gewone suiker.

Meng het sap met de suiker. Laat de suiker oplossen. Voeg daarna eventueel de geleerpoeder (wanneer je daarvoor gekozen hebt) erbij en laat aan de kook komen. Kook 4 min.door. Vul de potjes tot aan de bovenste rand, draai de deksels er vast op en zet ze meteen op z’n kop om af te koelen.

Aarbeienjam

Ingrediënten: 1 kg schoongemaakte aardbeien in kleine stukjes, 2dl rode bessensap, sap van 1 citroen, pak geleisuiker van Gilse speciaal. Klein klontje roomboter.
Werkwijze:Meng de aardbeien met bessensap, citroensap en de geleisuiker. Breng zachtjes aan de kook tot dat alle suiker is gesmolten. Doe de boter er bij en laat smelten. Laat nog even goed doorkoken. Schuim eventueel af. Door de boter is er minder tot geen schuimvorming. Vul de potjes, waarbij je oplet dat de stukjes aardbei gelijkelijk verdeeld zijn. Draai de potjes op z'n kop en laat afkoelen.

Zwart-witgelei met besjes

Ingrediënten: 650 ml witte bessensap, 450 gram zwarte bessen uit de diepvries, pak geleisuiker Van Gilse speciaal, sap van 1 citroen.

Werkwijze: Laat de zwarte bessen op een zacht vuurtje ontdooien zodat er veel sap vrijkomt, voeg het witte bessensap erbij. Roer de geleisuiker er goed door met het citroensap. Breng het mengsel aan de kook en laat het een minuut of 4 doorkoken zodat de bessen gaar zijn. Vul de potjes, waarbij je oplet dat de besjes gelijkelijk verdeeld zijn. Draai de potjes op z'n kop en laat afkoelen.

 

Druivenjam met kruiden

Ingrediënten: 1 kg pitloze of ontpitte druiven, 500 gr geleisuiker speciaal of 500gram suiker en 1 zakje geleipoeder, theelepel geraspte nootmuskaat, theelepel kaneel, 2 theelepels verse tijmblaadjes, eventueel 4 eetlepels cointreau.
Werkwijze: Snij de druiven in de lengte doormidden. Laat de druiven op een zeer zacht vuurtje wat zacht worden, voeg de suiker en de kruiden er bij. Laat ongeveer 3 minuten goed doorkoken en voeg tot slot eventueel de cointreau er bij. Daarna niet meer laten koken. Vul de potjes, waarbij je oplet dat de druiven gelijkelijk verdeeld zijn. Draai de potjes op z'n kop en laat afkoelen.

Aardbeienjam met citroenmelisse

Ingrediënten: 1 kg aardbeien, schoongemaakt en in stukjes gesneden, 500 gr geleisuiker speciaal of 500gram suiker en 1 zakje geleipoeder, sap en rasp van 1 biologische citroen, handje fijn geknipte citroenmelisse. Breng de aardbeien aan de kook met de suiker en de citroensap en -rasp en kook dit 3 minuten op middelhoog vuur. Roer de citroenmelisse erdoor.  Vul de potjes, waarbij je oplet dat de aardbeien gelijkelijk verdeeld zijn. Draai de potjes op z'n kop en laat afkoelen.

 Cranberry-zwartebessenjam

Ingediënten: Zakje cranberries ( ± 350 gram),  650 gram zwarte bessen, 1 zakje marmello  2, 400 gram suiker.
Werkwijze:Was het fruit en zet het op met een kopje water. Kook tot de cranberries knappen en de zwarte bessen zacht zijn. Meng de marmello met de suiker en strooi al roerend in de kokende vruchtenmoes. Laat nog een minuut of vier stevig doorkoken. Vul de potjes en zet ze zeker 5 min. Omgekeerd.

Pruimenjam met kruiden en port

Ingrediënten: 1¼ kg pruimen, zonder pit en in kleine stukjes, 1 opgehoopte theelepel kaneel of koekkruiden of speculaaskruiden of kruidnagelpoeder met kaneel gemengd, ( wat je lekker vindt) glaasje port, 500gram (1 pak)  geleisuiker speciaal (voor halfzoete jam).
Werkwijze: Meng de pruimen met de suiker in een grote pan. Laat het mengsel aan de kook komen en ongeveer 4 min pruttelen zodat de pruimen gaar worden. Plet de vruchten nog even met de pureestamper. Voeg de kruiden toe en laat nog een minuut voluit koken. Schenk de port erbij en roer door. Potjes vullen en 5 min omgekeerd laten rusten.

 

meer
 

Naar boven

21
May
Alles is weer fris en groen
21
May
Blij van vrolijke akeleien