Activiteiten & Actueel

Uit de bestuurstuin maart 2018, wat is er allemaal te doen deze lente!6 Maart, een mooie lezing over het kweken en verwerken van klein fruit!
Uit de bestuurstuin

 

 

Wat een barre kou hebben wij deze dagen te verduren gehad. Je ziet de planten buiten in elkaar krimpen en zelfs de helleborussen en narcisjes bij mijn voordeur staan te lijden. Ook de vogels hebben het moeilijk. Vetbolletjes zijn bevroren en dus nauwelijks te eten en drinkwater kunnen de vogels alleen op open water nog vinden.Gelukkig voor de natuur zal de temperatuur weer stijgen komende week.

Op onze website staat komende week een artikel over operatie Steenbreek, waar Groei&Bloei groot voorstander van is. De slogan 'een steen eruit, een plant erin'  is erg belangrijk, omdat het klimaat steeds onbestendiger wordt; grote periodes van droogte en grote neerslag met overstromingen als gevolg. Het waterschap Rivierenland geeft subsidie voor goede maatregelen die je zelf in je tuin kunt nemen. Lees het artikel op onze website https://dordrecht.groei.nl/index.php?id=14438 .


De activiteiten voor deze maand:

5 maart Algemene ledenvergadering

Maandagavond vindt onze jaarvergadering plaats in de Oude School, Dubbelsteynlaan 74 in Dordrecht. Aanvang om 19.30 uur.

Voor degenen die geen mailadres hebben, liggen de stukken ter inzage klaar om 19.00 uur.

Aansluitend zal een film worden vertoond, gemaakt door dhr. Piet Wentzel over de tuinen in Demen.


26 maart Lezing:

Fruit kweken op het balkon of in de tuin

Marie José Meertens, voormalig adviseur natuurlijk tuinieren bij Stichting De Kleine Aarde in Boxtel geeft een lezing over het kweken van klein fruit in uw eigen tuin of balkon, en het verwerken ervan. Haar lezing zal bestaan uit 2 delen. In het 1e deel komen aan bod de soorten, verzorging, ziekten, plagen en snoeien. Tijdens de pauze kunt u proeven van

beschuitjes met verschillende soorten jams, die Marie-José gemaakt heeft van fruit uit haar eigen tuin. In het 2e deel wordt gekeken naar de tips en bereiding van klein fruit (jams, geleien en sap maken).

Inloop 19.30 uur.Aanvang 20.00 uur.

Opgeven tot 23 maart bij  secretaris.genbdordt@gmail.com

Kosten: leden Groei en Bloei gratis. Niet-leden 5 euro. Uiterlijk 23 maart 2018 betalen op ING-rekeningnummer: NL40INGB0000371877 t.n.v. Pennm KMTP Afd. Dordrecht, o.v.v. lezing.


29 maart Paasbloemschikken:

Marga de Man gaat met ons een prachtig Paasstuk maken.  (zie foto).

Op het programma staat een royaal "voorjaarsnest". Als ondergrond gebruiken we een mooie schaal. Hierop maken we een nest waar we oase als basis voor gebruiken. Aan de onderkant maken we een rand van verschillende soorten mossen en takjes als bosbes, gedroogd Thijm en berk. Het midden vullen we op met diverse soorten groen als eucalyptus, bosbes en olijftakjes. Daarna plaatsen we de bloemen. We gebruiken hiervoor zo veel mogelijk voorjaarsbloemen als tulpen, ranonkels en anemoontjes. Uiteraard kunnen de kwarteleitjes en veertjes niet ontbreken. Zo heeft u met de paasdagen een mooi en bloemrijk stuk op tafel. Wacht niet te lang met aanmelden: het aantal deelnemers is beperkt.

U kunt kiezen uit de kleuren geel en wit. Graag opgeven bij de aanmelding. Als u geen kleur opgeeft kiest u automatisch voor wit.


De workshop vindt plaats in " De Oude School", Dubbelsteynlaan West 74 in Dordrecht (voorheen bibliotheek Dubbeldam).

Graag zelf meenemen: een mesje, snoeischaar en eventueel een draadtang.

De workshop begint om 19:30 uur; inloop vanaf 19:15 uur.


Kosten: Leden: € 25,00, niet Leden: € 30,00.

Heeft u zin in een gezellige avond en wilt u zich opgeven dan kunt u mailen naar: genbbloemschikkendordrecht@gmail.com of bel naar 06-22894451. U krijgt bij opgave via de mail altijd een bevestiging zodat u zeker weet dat u ingeschreven bent.

Graag uiterlijk 26 maart 2018 betalen op ING-rekening nummer NL40INGB0000371877 tnv Pennm KMTP Afd. Dordrecht, o.v.v. "Paasworkshop 2018" en uw naam.

 

 

 

 

Tips voor de maand maart

Op 10 en 11 maart vindt in de botanische tuinen in Utrecht het voorjaarsweekend plaats met als thema Kruiden. Tijdens workshops en lezingen kunt u uw eigen thee melange samenstellen en krijgt u tips hoe kruiden te kweken. Tevens is er een overdekte markt met bollen, zaden, planten en gereedschap. En goede start voor het tuinseizoen!


Publiekswandelingen van het IVN:

Za 03 mrt 10.00 uur Biezenplaat: Lente in aantocht

Za 10 mrt 10.00 uur Dordwijk: Stinze planten

Za 17 mrt 10.00 uur Zuid/Tongplaat: De vroegste insecten

Zo 18 mrt 13.30 uur Arboretum Zwijndrecht: Kijk eens !!!!

 

Kijk op de site van IVN Dordrecht voor meer informatie en het aanmelden voor de wandeling in Dordwijk.

 

 

 

 

Programma voor 2018:


Bloemschikken:

29 maart Paasbloemschikken

17 mei zomerbloemschikken

13 september nazomerbloemschikken

1 november herfstbloemschikken

13 december kerstbloemschikken


Workshop:

In april gaan wij weer creatief aan de slag om een mooie schaal te maken van keramiek met als thema bloemen en fruit. Deze workshop zal op 2 dinsdagen gehouden worden in het atelier de Klaterpeppels van Hetty Bouman in Strijen. Zie onderstaande voorbeelden.

Heb je interesse, kijk dan de komende weken op de website voor meer informatie.


Bijenmarkt:

Op 21 april staat onze afdeling weer op de bijenmarkt. Traditiegetrouw verkopen wij er stekjes en kunt u er stekjes en/of plantjes ruilen.Voor leden staat er weer een cadeautje klaar!


Tuinenreis:

Op 2 juni organiseert Groei&Bloei Dordrecht  weer een tuinenreis, dit keer gaan we naar België, naar een aantal mooie tuinen. Meer informatie kunt u lezen in onze volgende nieuwsbrief.

Alle cursusactiviteiten vinden plaats in de Oude School in Dubbeldam.

 

Mocht u meer informatie over de activiteiten willen hebben of u aanmelden:

mail dan naar Marijke Hubers: secretaris.genbdordt@gmail.com

of bel of app naar 0628201678

Meer informatie is te vinden op:

www.facebook.com/Groei-Bloei-Dordrecht-750801841719006/  of

www.dordrecht.groei.nl

 

 

 

 

 

 

Workshop keramiek.

In april gaan wij weer creatief aan de slag om een mooie schaal te maken van keramiek met als thema bloemen en fruit. Deze workshop zal op 2 dinsdagen gehouden worden in het atelier de Klaterpeppels van Hetty Bouman in Strijen. Zie onderstaande voorbeelden.

 

Heb je interesse, kijk dan de komende weken op de website voor meer informatie.

 

Open gewerkte schaal met vissen.


 

Schaal met vlierbessen.

meer

 

 

 

19
Mar
De Wondere Wereld van Wisselbeplanting
19
Mar
op weg naar t voorjaar